انتخاب رشته تجربی نهم
متقاضیان ورود به رشته تجربی بسیار زیاد می باشد. هر ساله بیش از نیمی از داوطلبان آزمون سراسری در کنکور تجربی شرکت می کنند. هر چند این احتمال می رود که در سال های نه چندان دور، از تعداد متقاضیان تجربی کاسته شود؛ اما هم اکنون پر طرفدار ترین رشته در میان دانش آموزان می باشد. از این رو در این مطلب بر آن شدیم تا در ارتباط با انتخاب رشته تجربی نهم، شرایط ورود به رشته تجربی، معدل لازم برای ورود به رشته تجربی صحبت کنیم و در نهایت بگوییم که چه دانش آموزان برای ورود به رشته تجربی مناسب تر می باشند.
داوطلبان پایه نهم در انتهای سال بعد از دریافت کارنامه و برگه هدایت تحصیلی، باید برای انتخاب رشته دوره دوم دبیرستان خود اقدام نمایند. برای انتخاب رشته تجربی در سال نهم باید شرایطی مهیا باشد که داوطلب بتواند این رشته را انتخاب نماید. متاسفانه در سیستم آموزشی ما شیوه انتخاب رشته بسیار متفاوت می باشد. چرا که نمره و معدل از اهمیت بیشتری برخوردار است اما شرط موفقیت در یک رشته صرفا معدل بالا نیست. بلکه علاقه و استعداد نیز اهمیت دارد. شرایط انتخاب رشته تجربی در سال نهم به صورت کامل و دقیق در ادامه به شما توضیح داده خواهد شد.
شرایط انتخاب رشته تجربی در سال نهم
برای انتخاب رشته در سال نهم باید به دو عامل توجه داشت. ملاک اول سیستم آموزشی کشور است که اگر داوطلب شرایط آن را کامل نداشته باشد؛ هر چه در این زمینه علاقه و استعداد داشته باشد؛ امکان ورود به رشته تجربی را ندارد. بنابراین باید هر دو ملاک آموزش و پرورش و ملاک های شخصی داوطلب در نظر گرفته شود.
1- شرط معدل
در قوانین و ضوابط ورود به رشته تجربی حداقل معدل 14ذکر می شود. اما در واقعیت چنین نیست. به قدری تقاضا برای ورود به رشته تجربی در سال نهم زیاد است و ظرفیت مدارس محدود می باشد که معمولا معدل های زیر 19 امکان ورود به رشته تجربی را نخواهند داشت. حتی در برخی از شهر های کوچک به دلیل محدودیت بیشتر، فقط داوطلبانی که معدل 20 کسب کرده باشند؛ می توانند وارد رشته تجربی شوند. شزط معدل برای انتخاب رشته تجربی، اصلی ترین عامل مدارس در ثبت نام دانش آموز می باشد.
2- نمره علوم و ریاضی
حتی اگر معدل شما به حد نصاب برسد اما نمره دو درس علوم و ریاضی کمتر از 18 باشد؛ همچنان از ورود شما به رشته تجربی ممانعت به عمل می آید. بنابراین اگر قصد ورود به این رشته پرطرفدار را دارید؛ حتما از ابتدای سال به خوبی مطالعه نمایید و از روش های مطالعه علوم و ریاضی آگاه باشید تا بتوانید به نمره و معدل دلخواه خودتان دست پیدا کنید.
3-علاقه ناخوداگاه و واقعی
خیلی از داوطلبان به دلیل اصرار خانواده و یا شنیده های اطرافیان و یا القا از دوران کودکی وارد رشته تجربی می شوند و رویای قبولی در رشته های پزشکی را در سر می پرورانند. اما باید گفت که آیا این علاقه ناخوداگاه و واقعی است یا دروغین و کاذب؟ علاقه واقعی همیشه پایدار می ماند. یعنی زمانی که داوطلب در سن 30 سالگی هم قرار گرفت؛ همچنان از انتخاب خود راضی و خوشنود باشد. شناخت این علاقه به وسیله تست های معتبر روانشناسی امکان پذیر است. بنابراین بهتر است در شروع سال تحصیلی نهم از علاقه واقعی خود مطمئن شوید و سپس بر مبنای آن مطالعه کنید تا بتوانید شرط نمره و معدل برای ورود به رشته دلخواه خود را کسب کنید.
4-استعداد های داوطلب
زمانی وجود دارد که داوطلب علاقه شدیدی به یک رشته دارد اما متاسفانه استعدادی برای موفقیت در این زمینه ندارد. علاقه و استعداد دو عاملی است که باید همزمان در یک راستا قرار بگیرد. افرادی که علی رغم مطالعه کافی اما در کنکور نتیجه نمی گیرند و یا داوطلبانی که سال های سال پشت کنکور تجربی می مانند؛ همگی از علاقه واقعی برای تحصیل در رشته تجربی برخوردار هستند اما استعداد های داوطلب در این زمینه نیست. بنابراین باید در کنار علاقه به وسیله تست های معتبر روانسنجی، استعداد داوطلب نیز بررسی گردد.
5-آشنایی با رشته های دانشگاهی
در کنار 4 عامل بالا، دانش آموز باید در ابتدا با تمامی رشته های دانشگاهی رشته تجربی، آشنا شود. آشنایی با رشته ها شامل، آگاهی از دروس دانشگاهی آن رشته که آیا با دروس دانشگاهی آن می توانید ارتباط برقرار کنید. یا آشنایی با امکان ادامه تحصیل در هر رشته. مثلا رشته هوشبری فقط تا مقطع کارشناسی دارد و امکان ادامه تحصیل ندارد. همچنین حطیه ها و محیط های شغلی هر رشته نیز از مواردی است که داوطلب قبل از انتخاب رشته دبیرستان خود باید آن را پشت سر بگذارد.
پنج عامل بالا در انتخاب رشته خوب و موثر در سال نهم برای ورود به رشته تجربی لازم و ضروری است. بنابراین قبل از انتخاب بر اساس احساس بهتر است کامل فکر کنید و تحقیق کنید و سپس دست به انتخاب بزنید. چرا که انتخاب شما در سال نهم، به کنکوری که می دهید بستگی خواهد داشت. رشته دانشگاهی شما بر این مبنا انتخاب می گردد و در نهایت انتخاب شغل شما نیز بر همین مبنا خواهد بود. افرادی که از شغل خود رضایت ندارند و یا تغییر رشته می دهند؛ همگی از انتخاب نادرست خود در سال نهم گله دارند که با شناخت انتخاب رشته تجربی نهم خود را انجام نداده اند.
چه افرادی برای رشته تجربی مناسب هستند؟
بعد از برگزاری تست های معتبر روانشناسی، افرادی برای رشته تجربی مناسب شناخته می شوند که دارای روحیه جست و جو گر باشند. افرادی که تلاش کافی ندارند و پشتکار ندارند؛ امکان موفقیت در رشته تجربی را نیز نخواهند داشت. همچنان افرادی باید وارد رشته تجربی شوند که همدلی و روابط اجتماعی بالا داشته باشند. چرا که این افراد در کادر درمان بیشتر وارد می شوند و باید روحیه همدلی و ارتباط با دیگران را داشته باشند. بنابراین بدون تست های معتبر روانشناسی هرگز برای انتخاب رشته اقدام نکنید که در سایر مقالات در ارتباط با معتبر ترین تست های روانشناسی، صحبت خواهیم کرد
چگونه برای انتخاب رشته تجربی اقدام کنیم؟
معمولا در اسفند ماه مدارس یک برگه هدایت تحصیلی در اختیار دانش آموزان قرار می دهند تا رشته های مورد علاقه خود را به ترتیب شماره گذاری نمایند که باید بین رشته تجربی، ریاضی، انسانی ومعارف و هنرستان در 4 شاخه و کارو دانش در 4 شاخه، از شماره 1تا12 شماره گذاری نمایند و سپس بعد از امتحانات خرداد ماه و نتیجه کارنامه، برگه هدایت تحصیلی داوطلب منتشر می شود که بر اساس معدل و نمرات او شرط ورود به چه رشته ای را دارا می باشد. و سپس می تواند برای انتخاب رشته اقدام نماید.