فراموشی امتحان علت ها و راهکار

فراموشی امتحان علت ها و راهکار

خیلی از مواقع وقتی جلسه آزمون را ترک می کنید؛ تازه مطلبی که موقع جلسه از یاد برده بودید را به خاطر می آورید و با بارها و بارها پیش آمده است که در جلسه امتحان و یا کنکور مطلب را به صورت گنگ به یاد آورده اید و حتی می دانستید که در کجای کتاب هست اما جزییات آن را به یاد نمی آورده اید. تمامی اینها به پدیده فراموشی امتحان می باشد که علت های مختلفی دارد و همچنین راهکار های طلایی برای مقابله با آن وجود دارد که در این مطلب به صورت کامل و دقیق آموزش می دهیم.

حافظه و فراموشی

قبل از آنکه بخواهم راجع به فراموشی صحبت کنم؛ لازم است با حافظه و ساز و کار آن آشنا شوید. مطلبی فراموش می شود که وارد حافظه شده باشد. بنابراین نحوه ورود اطلاعات به حافظه بسیار مهم و ارزشمند است.

وقتی مطلبی را مطالعه می کنید؛ در ابتدا وارد حافظه حسی شما می شود که مدت زمان بسیار کوتاهی می تواند اطلاعات را در خود نگه دارد. بنابراین روش مطالعه و نحوه ورود ان به حافظه کوتاه مدت اهمیت دارد. اگر مطالب با استفاده از کد گذاری و یا ارتباط تصویری به حافظه کوتاه مدت راه پیدا کنند؛ می توان انها را به حافظه بلند مدت انتقال داد. اما اگر از حافظه حسی پاک شوند؛ باید دوباره مورد مطالعه قرار بگیرند. برای همین موضوع است که روش های مطالعه، استفاده از ارتباط تصویری و کد گذاری می تواند بسیار موثر واقع شود. در ارتباط با روش های کد گذاری در مقاله زیر به صورت کامل و دقیق توضیح داده شده است

حال اگر مطالب به حافظه کوتاه مدت برسد با استفاده از روش های مرور که مهم ترین آن منحنی مرور ابینگهوس می باشد؛ می توان مطالب را به حافظه بلند مدت منتقل کرد. اما در این مطلب قصد نداریم تا منحنی مرور و روش های صحیح مرور مطالب را توضیح دهیم. بلکه هدف ما این است که علت فراموشی امتحان و راهکار های مقابله با آن را به شما آموزش دهیم.

بنابراین وقتی مطلبی فراموش می شود؛ در اصل این مطلب وارد حافظه ما شده است و اکنون باید روش های به یاداوری را آموزش دهیم و با این فراموشی مقابله کنیم. یکی از علت های فراموشی در امتحان ها و کنکور سراسری این است که داوطلبان از روش های اشتباهی برای مطالعه استفاده می کنند.

فراموشی و حافظه

علت فراموشی در امتحان

علت فراموشی در امتحان ها این است که در زمان مطالعه از روش های صحیح برای انتقال مطالب به حافظه استفاده نمی کنیم. یک کمد لباس را در نظر بگیرید که در هم و برهم باشد؛ آن وقت برای پیدا کردن یک تیشرت ساده باید کل کمد را به هم بریزید و اگر شانس بیاورید و ان را به موقع پیدا کنید.

مطالعه نیز همین است. اکر مطالب در هم و برهم وارد حافظه شود در زمان یاداوری مطالب دچار سردرگمی می شوید. بنابراین باید مطالب درسی را با دسته بندی وارد حافظه کنید. یادتان باشد هر آنچه وارد حافظه کنید همان را تحویل می گیرید. بنابراین برای مقابله با فراموشی در امتحان بهتر است از روش های اصولی مطالعه و دسته بندی مطالب استفاده کنید.

راهکار های مقابله با فراموشی امتحان

این مسئله می تواند مشکل خیلی از دانش آموزان باشد. چرا که بعد از کلی تلاش و مطالعه به دلیل فراموشی یک مطلب کوچک نمره زیادی را از دست بدهند. اما با استفاده از راهکار های زیر می توان با فراموشی امتحان و تاثیرات مخرب آن خداحافظی کرد.

خلاصه نویسی در اصل نقش همان نظم دهنده های کمد لباس را دارد. وقتی شما بدانید هر لباس را در کدام طبقه فرار داده اید حال به راحتی می توانید از لباس مورد نظر خود استفاده نمایید. خلاصه نویسی موجب دسته بندی مطالب در ذهن می شود و قدرت حافظه و یاد اوری مطالب را بالا می برد.

در خلاصه نویسی باید از کلمات کلیدی و مهم استفاده کرد. دوباره نوشتن کتاب مد نظر نیست بلکه کلمات خیلی مهم و کلیدی با استفاده از شکل ها و رنگ های مختلف. استفاده از جدول ها نیز می تواند بسیار موثر واقع شود.

خلاصه نویسی و مقابله با فراموشی

خیلی از مواقع می دانیم که مطلب مورد نظر را خوانده ایم. حتی می دانیم کجای کتاب درسی بوده و تصویر ان به صورت مبهم در ذهن ما وجود دارد اما مطلب را به یاد نمی اوریم. این یک موقعیت مشابه در امتحان ها و جلسه آزمون سراسری می باشد.

برای مقابله با این مشکل فراموشی در امتحان استفاده از روش خلاذهنی را پیشنهاد می کنم. در این روش بعد از مطالعه هر مطلب یا پاراگراف، سعی کنید بدون نگاه کردن به کتاب و جزوه، مطلب مورد نطر را به یاد آورید. اگر توانستید همه جزییات را با خود تکرار کنید؛ در این صورت مطالب در حافظه شما قرار گرفته است اما اگر نشد باید بدانید که مطالب را فراموش کرده اید و باید دوباره مطالعه کنید.

این روش به شما نشان می دهد کدام بخش از مطلب درسی شما در حافظه شما قرار گرفته است و کدام مطلب از حافظه شما پاک شده است. حال مطالب فراموش شده را دوباره مطالعه کنید و یا کدگذاری نمایید و یا در برگه های کوچک یادداشت کنید.

یک راه بسیار مناسب برای جلوگیری از فراموشی در امتحان این است که از برگه های کوچک استفاده نمایید. مطالبی که در خلا ذهنی نتوانستید به خاطر بیاورید را مشخص کنید و در برگه های کوچک بنویسید؛ این مطالب بسیار گرانبها هستند و همیشه همراه خود داشته باشید تا در زمان های آزاد به مرور آنها بپردازید.

این روش می تواند بسیار موثر واقع شود. در این روش قبل از امتحان از خودتان مشابه آزمون مدرسه امتحان بگیرید. با این روش مشخص می شود که کدام مطالب را فراموش کرده اید و کدام مطالب را به خاطر دارید و قبل از امتحان فرصت خوبی برای مرور خواهید داشت.

تکنیک های بالا راه حلی برای مقابله با فراموشی امتحان قبل از شروع جلسه آزمون می باشد. اما این روش با فراموشی شما در جلسه آزمون مقابله می کند.

اگر در جلسه امتحان خود دچار فراموشی شدید؛ بهتر است خونسردی خود را حفظ کنید و مطلب را رها کرده و به سراغ باقی سوالات بروید و بگذارید ذهن شما کمی استراحت کند. بعد از گذشت چند دقیقه اگر به آن فکر نکنید حافظه شما آن مطلب را بازسازی می کند و آن مطلب را به خاطر خواهید آورد.

فراموشی در امتحان با راهکار طلایی

مسلما پدیده فراموشی ان در زمان امتحان که یک موقعیت اضطراب زا می باشد؛ امری طبیعی و غیر قابل اجتناب می باشد. اما استفاده از تکنیک ها و روش های اموزش داده شده می توان تا حدی آن را کمرنگ کرد و با آن مقابله کرد. اما باید بدانید که اجرای هر تمرین نیاز به تکرار و صبوری دارد. اما تکنیک های فوق تا کنون بسیار موثر بوده است.

دیدگاه‌ها ۰
ارسال دیدگاه جدید