چگونه یک برنامه ریزی روزانه خوب و دقیق داشته باشیم؟

چگونه یک برنامه ریزی روزانه خوب و دقیق داشته باشیم؟

برنامه‌ریزی یک اقدام موثر برای افراد موفق است. ثروتمندترین افراد دنیا، متخصصان و افراد برجسته علمی همه و همه برای یک روز خود برنامه‌ریزی دارند. برنامه‌ریزی در اصل به معنای داشتن هدف برای یک روز و اجرای به‌موقع کارها است. اینکه روز خود را شروع کنید؛ بدون آنکه بدانید که قرار است آن را چگونه به پایان برسانید؛ مسلما با کوهی از اقدامات باقی‌مانده مواجه خواهید شد. از این رو می‌خواهم جدیدترین روش برنامه‌ریزی روزانه را به شما آموزش بدهم.

ضرورت برنامه ریزی

فرض کنید یک روز صبح از خواب بیدار شده‌اید و از قبل مشخص نکرده‌اید که قرار است روز خود را چگونه بگذرانید؛ حال هر برنامه‌ای در مقابل شما قرار بگیرد از آن استقبال می‌کنید. مثلا مشاهده یک فیلم، قرار با یک دوست و شاید کمی هم از روز خود را به سر و سامان دادن اوضاع درسی و کاری خود بگذرانید. حال بعد از گذشت یک ماه و یک سال چه اتفاقی می‌افتد؟ شما در همان جایگاهی که بودید همچنان قرار دارید.

چه‌قدر می‌توانید این اوضاع را تحمل کنید. یادتان باشد اگر شما برای گذراندن یک روز خود برنامه‌ای نداشته باشید؛ دیگران و دنیا روز شما را پر خواهد کرد!!! بله شاید از شنیدن این جمله تعجب کنید. اما دنیا برای افرادی که ارزشی برای خود قائل نیستند؛ ارزش نمی‌گذارد. و این موضوع دقیقا از نظر علمی ثابت شده است.

اما اگر شما هر شب برنامه روز بعد خود را به صورت دقیق زمان‌بندی و مشخص کنید؛ ناخودآگاه تابلویی در جلوی پیشانی خود قرار می‌دهید که از قبل لطفاً هماهنگ کنید. هر کسی به خود اجازه نمی‌دهد به حریم شما وارد شود.

استمرار در مطالعه

همچنین مهم‌ترین اقدام در موفقیت در هر کاری داشتن استمرار است. اگر فردی استمرار داشته باشد در یک سال می‌تواند نتیجه پیشرفت بی‌نهایت خود را ببیند. ضرورت برنامه‌ریزی روزانه در این است که موجب ایجاد استمرار در هر کاری می‌شود.

در اصل، اگر از من بخواهند که تنها یک راز برای موفقیت در هر کاری، از درس و کنکور گرفته تا ارتقای شغلی و یادگیری یک مهارت جدید و… را بگویم، استمرار در انجام کارها است. اینکه زنجیره اتصال شما پاره نشود و هر روز یک قدم در راه رسیدن به هدف خود بردارید. مهم نیست قدم شما بزرگ باشد یا کوچک؛ مهم این است که آن قدم برداشته شود.

آموزش برنامه ریزی روزانه

حال که با ضرورت داشتن برنامه‌ریزی روزانه آشنا شدید و راز موفقیت را در استمرار یافتید و این استمرار تنها با برنامه‌ریزی روزانه امکان‌پذیر است، در این بخش آموزش برنامه‌ریزی روزانه را به صورت مرحله‌به‌مرحله با هم پیش می‌بریم. فقط کافی است آن را به مدت چند روز تمرین کنید.

در ابتدا باید بدانید که از زندگی چه می‌خواهید؟ اگر قرار است برای هر روز خود برنامه‌ریزی مشخص داشته باشید، باید بدانید که در انتها چه دستاوردی خواهید داشت. برنامه‌ریزی روزانه باید بر مبنای رسیدن به هدف بلندمدت شما شکل بگیرد. میزان زمانی که در طول روز برای برنامه‌ریزی می‌گذارید، بستگی به هدف شما دارد.

بعد از مشخص کردن هدف بلندمدت، که می‌تواند قبولی در رشته مورد نظر یا کسب معدل دلخواه شما باشد، باید بازه زمانی رسیدن به هدف را مشخص کنید. یعنی چند ماه یا چند روز فرصت دارید تا به هدف خود برسید. برای مثال، اگر هدف شما این است که مدرک زبان خود را بگیرید، باید مشخص کنید که این اتفاق باید تا ماه آینده بیفتد یا یک سال زمان دارید. اگر بازه زمانی شما مشخص نباشد، دچار اهمال‌کاری خواهید شد.

قبل از خواب هر شب، اقداماتی که می‌خواهید انجام دهید را یادداشت کنید. حتی جزئی‌ترین و بی‌اهمیت‌ترین کارها را نیز یادداشت کنید. مثلاً اگر قرار است به دوستی تلفن کنید، استحمام کنید، اتاق‌تان را مرتب کنید، مطالعه کنید و… همه‌ی این کارها را یادداشت کنید. این اقدام برای برنامه‌ریزی روزانه بسیار مؤثر است. به هیچ عنوان این کار را به صورت ذهنی انجام ندهید و حتماً همه‌ی موارد را روی یک برگه یادداشت کنید.

حال صبح که از خواب بیدار می‌شوید، موارد یادداشت شده شب قبل را اولویت‌بندی کنید. مثلاً از شماره 1 تا 10 سعی کنید همه کارهای مهم را پشت سر هم نگذارید. معمولاً بعد از اجرای دو کار مهم و ضروری، یک کار کم‌اهمیت قرار دهید. کارهایی که حوصله اجرای آن‌ها را ندارید بهتر است در وسط روز انجام دهید و به هیچ عنوان آن‌ها را به آخر موکول نکنید.

نکته!!!!

به هیچ عنوان لیست اقدامات روزانه خود را سنگین نکنید. قرار نیست همه کارها را در یک روز انجام دهید. بنابراین بهتر است حجم مشخص و معینی را برای هر روز در نظر بگیرید. مثلاً اگر در یک روز 8 ساعت فرصت دارید، بهتر است اقدامات خود را برای حدوداً بین 6 تا 7 ساعت در نظر بگیرید.

مغز همه ما انسان‌ها به نوعی درگیر کمال‌گرایی است. حال برخی کمتر و برخی بیشتر. اما همه ما با این پدیده مواجه هستیم. از این رو، از کار نیمه‌تمام اصلاً لذت نمی‌بریم. برای همین، حتماً چک لیست برنامه‌ریزی روزانه داشته باشید. هر کاری که انجام می‌دهید را تیک بزنید. با این راهکار ساده، تا زمانی که همه لیست شما تیک نخورد، خسته نمی‌شوید و دچار اهمال‌کاری نمی‌شوید.

اگر برای اجرای کارهای خود زمان مشخص کنید، مسلماً می‌توانید منظم‌تر پیش بروید. برای این کار، نیاز به زمان‌بندی دقیق ندارید. می‌توانید زمان‌بندی‌های خود را به صورت بازه یا استاتیک در نظر بگیرید، اما نکته مهم این است که به زمان‌بندی‌های خود پایبند باشید. مثلاً شروع مطالعه بین بازه ۸ تا ۸:۳۰ صبح و حدوداً ۲ ساعت مطالعه، و سپس استحمام که باید ۲۰ دقیقه زمان بگیرد.

نکته مهم در این است که حتی اگر حوصله هم نداشتید، خود را مجبور کنید. بعد از گذشت مدت زمانی، ذهن شما عادت می‌کند. یک راه دیگر این است که از قانون ۵ ثانیه استفاده کنید؛ یعنی تا ۵ بشمارید و سپس باید کار مورد نظر را شروع کنید.

ابزارهای برنامه ریزی روزانه

برای اجرای صحیح و درست هر کاری نیاز به ابزار وجود دارد. ابزارهایی که ما را در جهت رسیدن به هدف راهنمایی کنند. در ادامه به معرفی ابزارهای برنامه‌ریزی روزانه می‌پردازیم که برای رسیدن سریع‌تر و باکیفیت‌تر به هدف شما کمک می‌کنند.

استفاده از پلنر با صفحات منظم و رنگی می‌تواند انگیزه بیشتری برای برنامه‌ریزی روزانه در شما ایجاد کند. تفاوتی ندارد که از چه برندی استفاده کنید. بهتر است به یک کتاب‌فروشی بروید و هر چه را با آن ارتباط بهتری گرفتید، تهیه کنید. البته الزامی به تهیه پلنر و دفتر برنامه‌ریزی نیست؛ بلکه می‌توانید از یک دفتر ساده یا تقویم سالانه استفاده نمایید.

مشاور درسی نیز مانند هر رشته و شغل دیگری نیاز به تخصص و علم کافی دارد. اگر در برنامه‌ریزی برای رسیدن به اهداف خود دچار مشکل شده‌اید و یا نیاز به راهنمایی و پیگیری دارید و اصلاً نمی‌دانید چگونه و از کجا باید شروع کنید، بهتر است از مشاور درسی متخصص کمک بگیرید. برای این کار، بهترین مشاور درسی خانم در تهران، سرکار خانم رنگ‌آمیزی، را به شما توصیه می‌کنم. اما می‌توانید ابتدا تحقیق کنید و سپس با مقایسه خدمات ارائه‌شده، به انتخاب مشاور مناسب تصمیم بگیرید.

دیدگاه‌ها ۰
ارسال دیدگاه جدید