برای عید چگونه برنامه ریزی کنیم؟
از زمان برگزاری کنکور در کشور، یعنی بیش از ۵۰ سال، دوران نوروز بهعنوان دوران طلایی کنکور شناخته شده و بیشترین بازده مطالعاتی را دارد. اهمیت دوران نوروز بر هیچکس پوشیده نیست، چراکه فرصت مطالعاتی خوبی را شامل میشود. اما علاوه بر داوطلبان آزمون سراسری، برنامهریزی عید برای همه دانشآموزان ضروری است و میتواند موجب رشد درسی خوبی شود. بنابراین در این مطلب به شما آموزش میدهیم که چگونه برای عید برنامهریزی کنید تا با برنامهریزی درسی اصولی، پیشرفت چشمگیری داشته باشید.
اصول برنامه ریزی عید
برنامهریزی درسی مانند هر حرفه و شغل دیگری نیاز به تخصص دارد. بدون مهارت و تخصص، صرفاً یک برنامهای خواهید داشت که ظاهر خوبی دارد، اما قابل اجرا نیست و از همه مهمتر نتیجهبخش نیست.
هدف اصلی برنامهریزی درسی، پیشرفت درسی است. برنامه باید بهگونهای نوشته شود که علاوه بر زمانبندی مناسب، به یادگیری بهتر و مفهومیتر منجر شود. از این رو، اصول برنامهریزی عید را باید آموزش ببینید و سپس بر مبنای آن پیش بروید.
1) تهیه لیست مباحث
در ابتدا لازم است تا لیستی از کلیه مباحث هر درس خود را تهیه کنید تا یک دید کلی راجع به هر درس داشته باشید. در اصل، در ابتدا باید کلیت مفاهیم مشخص شود. برای اینکار، یک برگه بردارید و مانند جدول آن را خطکشی کنید. بهتر است برای هر درس یک برگه جداگانه در نظر بگیرید و سپس مباحث یک درس را کامل در آن یادداشت کنید.
2) تعیین وضعیت و برنامه ریزی عید
قدم دوم در برنامهریزی عید این است که وضعیت هر مبحث را کامل و دقیق مشخص کنید. برای اینکار، باید وضعیت مطالعه کتاب درسی، جزوه، درسنامه، تستهای آموزشی باقیمانده و خلاصهنویسی را در نظر بگیرید و مشخص کنید که کدام مرحله کامل انجام شده است، کدام مرحله ناقص است و کدام مرحله را اصلاً انجام ندادهاید.
برای اینکار از علائم و نمادها استفاده کنید. اقدامی که کامل انجام شده است را با علامت تیک، اقدام نصفه را با علامت مثبت و اقدامات صورت نگرفته را با علامت ضربدر مشخص کنید تا وضعیت هر درس شما مشخص شود. دقیقا مانند تصویر زیر:
3) اولویت بندی مباحث
حال پس از تهیه جدول بالا برای تمامی دروس و تمامی مباحث که مسلما زمان بر می باشد؛ اما واقعا کاربردی و موثر است؛ باید شروع به اولویت بندی کنید. یعنی در ابتدا مباحث که مرحله اول مطالعه یعنی کتاب و یا جزوه و درسنامه آنها مطالعه نشده است را جدا کنید و در اولویت مطالعه و برنامه ریزی عید خودتان قرار دهید.
هدف از برنامه ریزی نوروز جمع بندی کلیه مباحث است. بنابراین باید همه مباحث در یک سطح قرار بگیرند. مثلا نمی شود که یک مبحث را هم مطالعه کنید؛ هم تست بزنید و هم مرور کنید اما برای مبحث دیگری هیچ اقدامی صورت نگیرد.
و به دلیل برگزاری امتحانات نهایی در تمامی پایه های دوره متوسطه دوم و پایه نهم، مطالعه همه مباحث و مطالب کتاب درسی ضروری است.
بنابراین در برنامه ریزی درسی عید نوروز باید در ابتدا همه مطالب هم از کتاب درسی که منبع و مرجع اول ما است و هم از جزوه دبیر و یا درسنامه کتاب کمک آموزشی، مطالعه و نکته برداری شود.
پس از آن باید مباحثی که قبلا مطالعه کرده اید را به صورت کوتاه مرور کنید و سپس تست های آموزشی آن را کامل نمایید که بر حسب زمان می تواند کامل انجام شود و یا به صورت مضرب زوج و یا فرد در برنامه ریزی شما قرار بگیرد.
4) پازل درسی را در برنامه ریزی عید جدی بگیرید!
حال نوبت به بخش اصلی در برنامه ریزی عید می رسیم. در ابتدا باید جدول زمانبندی درسی خود را ترسیم کنید.برای اینکار باید مراحل زیر را پشت سر بگذارید.
- روزهای مطالعه خود را مشخص کنید
- زمان شروع و پایان مطالعه خود را تعیین نمایید
- بازه های درسی خود را 90 دقیقه ای را 75 دقیقه ای تنظیم کنید
- بعد از هر بازه مطالعاتی 15 دقیقه استراحت کنید
- برای صرف نهار 90 دقیقه و برای شام 45 دقیقه در نظر بگیرید
- یک روز درمیان یک بازه جبرانی به خود اختصاص دهید
- بعد از 3 بازه مطالعه درس تخصصی یک بازه عمومی قرار دهید
- در هر روز دو درس تخصصی و دو درس عمومی قرار دهید
- حداقل روزانه 10الی 12 ساعت مطالعه کنید
- روز اول، هفتم و سیزدهم فروردین را استراحت کنید
بعد از آنکه زمانبندی کلی مطالعه شما مشخص شد. حال باید ببینید که برای هر درس چه قدر زمان نیاز دارید و مانند تکه های پازل ان را در جدول زمانبندی خود قرار دهید. نکته مهم این است که دچار وسواس نشوید و زمان بندی مناسب برای هر درس در نظر بگیرید.
چه افرادی در دوران عید مطالعه کنند؟
معمولا دوران نوروز را برای دانش آموزان کنکوری طلایی می دانند. در صورتی که با توجه به سیستم آموزشی جدید که امتحانات در پایه های دهم و یازدهم هم به صورت نهایی برگزار می شود و تاثیر مستقیم در کنکور سراسری دارد؛ توصیه می کنم همه داوطلبان دوره دوم دبیرستان و همچنین دانش آموزان پایه نهم حتما در دوران عید به مطالعه و جمع بندی درسی بپردازند.
چرا که بعد از پایان تعطیلات عید نوروز، فرصت کمی تا شروع امتحانات نوبت دوم خواهیم داشت. اما باقی دانش اموزان در پایه های هفتم و هشتم نیز خوب است که با ساعت مطالعه روزانه 2الی 3 ساعت به مرور و مطالعه مباحث درسی خودشان بپردازند. چرا که معدل پایه هفتم و هشتم در انتخاب رشته پایه نهم تاثیر دارد.
بنابر توضیحات بالا، بنابراین تمامی داوطلبان دوره اول و دوم دبیرستان بهتر است در دوران نوروز با برنامه ریزی جمع بندی عید، مطالعه کنند.
برنامه ریزی عید از چه زمانی شروع می شود؟
معمولا دوران مطالعاتی نوروز یک دوران 20 روزه محسوب می شود که می تواند با توجه به تعطیلی مدارس ارزش مطالعاتی بیش از یک ماه پیدا کند. بنابراین بهتر است برنامه ریزی عید و جمع بندی مباحث خود را از 25 اسفند شروع نمایید و تا 15 فروردین ادامه پیدا کند. تا بتوانید فرصت کافی برای مطالعه و مرور و تست تمامی مباحث داشته باشید.
آیا برای جمع بندی عید به مشاور نیاز است؟
همانطور که در ابتدای این مطلب گفته شد؛ مشاوره و برنامه ریزی درسی نیز مانند هر شغل دیگری امری تخصصی است و نیاز به تخصص و تجربه دارد. برای همین بهتر است دانش اموزانی که واقعا قصد دارند تا نتیجه خوبی بگیرند با یک مشاور درسی با تجربه پیش بروند. چرا که علاوه بر برنامه ریزی بتوانند روش های مطالعه را نیز آموزش بینید و در مواقعی که انگیزه خود را از دست می دهند و یا از برنامه ریزی عقب می مانند به راحتی می توانند با کمک مشاور درسی مشکل خود را برطرف نماین