فرم هدایت تحصیلی
روند انتخاب رشته نهم به دهم در مدارس کمی متفاوت است. در ابتدا، یک فرم هدایت تحصیلی در اختیار دانشآموزان قرار میدهند که باید بر اساس علاقهمندی خود، این فرم را از شماره 1 تا 12 اولویتبندی نمایند. برای همین، بهتر است قبل از تکمیل این فرم، دانشآموز از علاقه واقعی و استعدادهای خود شناخت کافی پیدا کرده باشد تا بتواند به تکمیل برگه هدایت تحصیلی خود بپردازد. در ادامه، نحوهٔ کامل کردن فرم انتخاب رشته نهم به دهم را به شما آموزش خواهیم داد.
نقش فرم هدایت تحصیلی
این فرم معمولاً قبل از خردادماه در اختیار دانشآموزان نهم قرار میگیرد تا لیست علاقهمندی داوطلبان مشخص شود. سپس، در زمان ارائه کارنامه، بر اساس اولویتبندیهای صورتگرفته، مشخص میشود که آیا داوطلب مجاز به تحصیل در رشتههای اولویتدار خود میباشد یا خیر. به عبارت دیگر، نمره نهایی امتحانات نهایی در نهایت تعیینکننده خواهد بود.
برای همین، توصیه مشاورانه ما به دانشآموزان نهم این است که فرم هدایت تحصیلی خود را با دقت و بر اساس علاقه و استعداد واقعی خود تکمیل کنند و سپس برای کسب نمره نهایی مطلوب در رشتهٔ مورد نظر خود تلاش کنند.
در اصل، نقش فرم هدایت تحصیلی این است که قبل از امتحانات نهایی، وضعیت انتخاب رشته دانشآموزان پایه نهم مشخص شود.
انواع فرم هدایت تحصیلی نهم
برگه هدایت تحصیلی در سال نهم فقط منحصر به دانشآموزان این پایه نیست. بلکه فرم انتخاب رشته نهم به دهم در اصل به 5 بخش تقسیم میشود که هر کدام از آنها نقش خاص خود را دارند و نحوه تکمیل کردن آنها را به شما آموزش خواهیم داد. انواع فرم هدایت تحصیلی نهم عبارتند از:
1) فرم هدایت تحصیلی مخصوص دانش آموز
این فرم شامل رشتههای تجربی، انسانی، ریاضی، فنی و حرفهای در 4 شاخه (صنعت، کشاورزی، هنر، خدمات) و رشته کار و دانش در 4 شاخه (صنعت، کشاورزی، هنر، خدمات) است که در مجموع به 12 بخش تقسیم میشود.
دانشآموز باید از 12 شاخه را از 1 تا 12 بر حسب علاقه و اولویت شمارهگذاری نماید. بهتر است تکمیل این فرم بر اساس آگاهی داوطلب از علاقهمندیهای واقعی خود و استعدادهایش باشد و این کار بدون مشورت والدین صورت پذیرد.
2) برگه نظر سنجی والدین
در کنار فرم قبلی، یک برگه نظرسنجی والدین نیز ارائه میشود که باید بر اساس شناختی که از فرزند خود دارند، رشتهها را اولویتبندی کنند. البته این فرم تنها 10٪ در انتخاب نهایی تأثیرگذار است و معمولاً با نظر داوطلب یکی میباشد.
اما نکتهٔ حائز اهمیت در این است که والدین باید بدون مشورت با فرزندشان و صرفاً بر اساس استعدادها و تواناییهای او، برگه هدایت تحصیلی را اولویتبندی کنند.
بزرگترین اشتباهات والدین در تکمیل فرم هدایت تحصیلی پایه نهم میتواند شامل موارد زیر باشد:
- اولویت بندی بر اساس بازار کار
- اولویت بندی بر اساس علاقه خودشان
- عدم توجه به استعداد فرزندشان
- اولویت بندی بر اساس نظر فرزندشان
البته فرم شماره 2 والدین با فرم دانشآموزان تفاوتی ندارد و همان روش اولویتبندی 1تا 12 را دارا میباشد.
3) برگه نظرخواهی معلمان
در کنار نظرخواهی از دانشآموزان و اولیا، دبیران نیز باید در نظرسنجی شرکت کنند. فرم نظرخواهی معلمان در هدایت تحصیلی به این صورت است که باید از 2 تا 10 به دانشآموزان در زمینههای زیر نمره بدهند، که باید بدون غرض و بر اساس مشاهدهها و شنیدهها در کلاس درس صورت گیرد. ملاک نمرهگذاری معلمان باید شامل موارد زیر باشد:
- شرکت در کارهای عملی
- علاقه مندی و خلاقیت در هر درس
- انجام بدون تاخیر وظایف و تکالیف
- سرعت یادگیری و کیفیت انتقال مطالب
امتیازدهی معلمان به این صورت است که اگر فردی عالی باشد، نمره 10، اگر خیلی خوب باشد، نمره 8، اگر خوب باشد، نمره 6، اگر متوسط باشد، نمره 4 و اگر ضعیف باشد، نمره 2 دریافت میکند.
4) نظر مشاور در انتخاب رشته نهم
و در نهایت، مشاور مدرسه نیز بر اساس آزمون رغبتسنج و استعدادیاب، باید 12 زیرشاخه را برای دانشآموز اولویتبندی نماید که فرم هدایت تحصیلی آن شبیه فرم دانشآموز و اولیا میباشد.
و در نهایت، تمامی ۴ فرم نهایی میشود و بر اساس کارنامه ترم دوم، مشخص خواهد شد که چه رشتهای قابل ورود است.
اما آنچه در انتخاب رشته نهم و تکمیل فرم هدایت تحصیلی اهمیت دارد، این است که دانشآموز به خوبی از شخصیت و علاقهمندیهای خود آگاه باشد و استعدادهایش را بشناسد و با آگاهی از آینده هر رشته، دست به تکمیل فرم بزند تا بتواند انتخاب رشتهی خوبی داشته باشد. در این مسیر، گروه آموزشی قدم اول همراه شما است.