آموزش هوش هیجانی
هوش هیجانی یا (Emotional intelligence)، یک مهارت در زندگی روزمره میباشد که بر اساس تحقیقات انجام شده در موفقیت تحصیلی تاثیر به سزایی دارد. از این رو آموزش هوش هیجانی در مراکز مشاوره تحصیلی و مدارس، امری ضروری به حساب می آید.
براساس تحقیقات صورت گرفته بیش از 90 % داوطلبان آزمون سراسری علی رغم تلاشها و هزینههایی که برای قبولی در رشته و دانشگاه مورد نظر خود، انجام میدهند, به نتیجه مطلوب نمیرسند.
با بررسی عوامل گوناگون به نتیجهای دست یافتیم که باور کردنی نبود. دانشآموزان در جلسه آزمون سراسری دچار مشکلات مختلفی میشدند که به کنترل هیجانات مثبت و منفی آنها مرتبط بود و نداشتن مهارت در کنترل صحیح و اصولی این هیجانات، منجر به شکست در آزمون میشد. برخی از این موقعیتها عبارتند از :
- هیجان شادی در مواجه با سوالات آسان که موجب بی دقتی و پاسخ گویی به گزینه اشتباه می شد
- هیجان ترس ( استرس) که در فرد نهادینه شده و در جلسه آزمون ظهور می کند.
- هیجان اضطراب که از شکست می هراسد و موجب واکنش های جسمانی مختلف می شود.
- هیجان خشم که به علت بی نظمی های محیطی ایجاد می شود و تمرکز را مختل می کند
- هیجان خجالت که فرد نمی تواند نیاز های خود را در جلسه به مراقب بگوید. مثلا جای بد او
- هیجان غم که در صورتی که به چند سوال پاسخ ندهد؛ ظهور می کند و با اضطراب مخلوط می شود.
وعوامل مختلف دیگری که موجب می شود فرد نتواند عملکرد درستی داشته باشد و منجر به شکست او در آزمون می شود. برای همین آموزش هوش هیجانی برای دانش آموزان به اندازه مطالعه و کلاس و تست و … ضروری است.
چگونه هوش هیجانی خود را افزایش دهیم
هوش هیجانی یک مهارت ذهنی است که نیاز به آموزش های تخصصی دارد. یعنی برای افزایش هوش هیجانی باید در کلاس ها و دوره های آموزشی شرکت کنید و یا به صورت خصوصی با یک روانشناس در ارتباط باشید.
اما از آنجایی که گروه آموزشی قدم اول به مدیریت خانم رنگ آمیزی که روانشناس تحصیلی هستند و به عنوان بهترین مشاور درسی خانم در کشور شناخته شده اند؛ کامل ترین دوره آموزش هوش هیجانی را تدریس کرده اند؛ در این مطلب به آموزش چند تکنیک ساده برای افزایش هوش هیجانی می پردازیم که می تواند مفید باشد.
آموزش هوش هیجانی امری کاملا تخصصی است و برای هر فرد می تواند جنبه های مختلفی را در بر بگیرد. برای همین معمولا دوره های آموزش هوش هیجانی دارای پشتیبانی هستند. اما برای آنکه بتوانید با این مهارت مفید و کاربردی و ضروری آشنا شوید؛ چند تکنیک عمومی و کاربردی را در این مقاله آموزش می دهیم.
1) شناخت هیجانات غالب
هر فردی ویژگی ها و خصوصیات مخصوص به خود را دارا می باشد. در ابتدا لازم است که لیستی از هیجانات غالب خود، تهیه کنیم.
برای اینکار در طول روز احساساتی که تجربه می کنید را یادداشت کنید و این کار را به مدت یک هفته ادامه دهید. اولین قدم در آموزش هوش هیجانی، شناخت و آگاهی از هیجانات روزمره است.
در ابتدا باید ببینید که هیجانات منفی در شما بیشتر وجود دارد و یا هیجانات مثبت و یا این دو در تعادل با هم هستند. پس از تهیه کامل لیست به سراغ مرحله دوم می رویم.
2) آموزش هوش هیجانی با شناخت موقعیت
مرحله دوم آموزش هوش هیجانی پس از شناخت هیجانات غالب این است که فرد بتواند موقعیت های مختلف را شناسایی و بررسی نماید.
در این مرحله باید بررسی شود که اگر فردی دچار خشم می شود؛ چه افراد و موقعیت هایی این هیجان خشم را در او ایجاد می کنند.
مثلا اگر فردی نتواند به موقع به برنامه ریزی درسی خود رسیدگی کند؛ دچار خشم می شود. در این مرحله فرد فقط باید بداند هر هیجان چه مثبت و چه منفی در چه موقعیتی و در مواجه با چه افرادی روی می دهد.
3) شناخت واکنش در آموزش هوش هیجانی
در مرحله سوم آموزش هوش هیجانی شما باید بررسی کنید که بعد از احساس هر هیجانی مثبت و منفی در موقعیت خاص که در دو مرحله قبلی بررسی کردیم؛ چه واکنشی نشان می دهید.
بهتر است لیست خود را تا به اینجا به 3 بخش تقسیم کنید. در ابتدا شناخت هیجان های غالب و سپس موقعیت ها و افراد و در مرحله سوم اینکه واکنش شما به آن موقعیت و فرد چیست.
مثلا زمانی که عصبانی هستید، گریه می کنید و یا چیزی پرت می کنید و یا در را محکم می بندید و یا زمانی که استرس دارید؛ ناخن می جوید و …
تمامی این رفتارها و واکنش ها را در لیست خود یادداشت کنید.
4) پیش بینی پذیری موقعیت
در مرحله چهارم که به شناخت خوبی از خودتان، محیط و واکنش های خود به دست اورده اید باید به پیش بینی پذیری برسید. یعنی زمانی که در موقعیت خاصی قرارگرفتید بدانید که الان ممکن است دچار یک هیجان ثابت شوید. بگذارید با مثالی برای شما توضیح دهم.
مثلا زمانی که در جلسه یک آزمون سخت حاضر می شوید؛ موقعیت شما مشخص است و شما می دانید که دراین موقعیت، استرس می گیرید؛ ممکن است مطالب را فراموش کنید؛ کف دستان شما عرق می کند و در نهایت ممکن است تمامی دقت و تمرکز خود را از دست بدهید.
بنابراین با توجه به شناختی که از خود به دست اورده اید باید موقعیت را پیش بینی کنید و قبل از حضور در آزمون کاملا شرایط آزمون را از نظر بگذرانید و آمادگی اتفاقاتی که قرار است رخ دهد را داشته باشید.
5) تغییر واکنش در آموزش هوش هیجانی
در مرحله آخر هوش هیجانی مقدماتی، ما به شما می گوییم که بعد از شناخت خود و موقعیت ها و واکنش ها و پیش بینی پذیری موقعیت، حال باید واکنش خود را تغییر دهید.
در این مرحله باید رفتارهای جایگزین پیدا کنید که بهتر است این رفتارهای چایگزین به کمک یک مشاور باشد. مثلا در همان موقعیت آزمون می توانید نفس عمیق بکشید؛ حرکات کششی انجام دهید؛ مطالب را به صورت ذهنی مرور کنید تا خیالتان راحت شود و ..
دوره آموزش هوش هیجانی
همانطور که در ابتدا گفته شد؛ هوش هیجانی یک مهارت ضروری و تخصصی است که حتما باید به روانشناس مراجعه کنید و یا در دوره آموزشی همراه با پشتیبانی شرکت کنید. چرا که هر فرد موقعیت ها و ویژگی های مخصوص به خود را دارد.
گروه آموزشی قدم اول افتخار این را دارد که اولین دوره آموزشی هوش هیجانی درسی را برای دانش آموزان اماده کرده است که دارای پشتیبانی خصوصی با مدرس دوره، سرکار خانم رنگ آمیزی می باشد.که می توانید برای هر موقعیت حساس در زندگی تحصیلی خود، راهکار دریافت کنید.