هدایت تحصیلی نهم
مهمترین چالش دانشآموزان دوره اول، هدایت تحصیلی نهم آنها است. انتخاب رشته نهم به دهم با توجه به تأثیر نمره نهایی سال دهم و یازدهم و دوازدهم در آزمون سراسری، اهمیت بیشتری پیدا کرده است. به شکلی که فرد اگر انتخاب رشته اشتباه انجام دهد و در سال دهم تصمیم به تغییر رشته بگیرد؛ باید در رشته جدید خود ایجاد سابقه کند و این یعنی تمامی دروس را باید مجدداً از اول آزمون بدهد.
تأثیر معدل دوره دوم در کنکور سراسری، اهمیت و ضرورت انتخاب رشته نهم را برای دانشآموزان دوچندان کرده است. در این مطلب سعی داریم تا به بررسی هدایت تحصیلی دانشآموزان پایه نهم، زمان اجرای آن، فرم هدایت تحصیلی و شرایط و ضوابط آن بپردازیم.
هدایت تحصیلی در مدارس
مدارس دوره اول هدایت تحصیلی نهم را برگزار میکنند؛ اما متأسفانه به سبکی کاملاً قدیمی و نمرهمحور. این فرایند در مدارس دوره اول به این صورت است که دانشآموز در سایت مای مدیو یا همگام در یک آزمون روانسنج که یک نسخه کاملاً قدیمی از آزمونهای رغبتسنج است، شرکت میکند.
سپس یک فرم در اختیار او قرار میگیرد که باید رشتههای دوره دوم را از ۱ تا ۱۲ اولویتبندی نماید. این فرم سپس با آزمون رغبتسنج تطبیق داده میشود و بر مبنای نظر خانواده، معلم و مشاور مدرسه، رشتهها برای داوطلب نمرهگذاری میشود.
معمولا این فرایند در اسفندماه صورت میگیرد و دانشآموز را در یک محدودیت زمانی قرار میدهند. اما هدایت تحصیلی نهم در مدارس به همینجا ختم نمیشود.
بلکه پس از پایان امتحانات نهایی نوبت دوم و انتشار کارنامهها، بر اساس نمره علوم و ریاضی و ادبیات برای ورود به هر رشته تصمیمگیری میشود.
اگر دانشآموز در فرم هدایت تحصیلی برای رشته تجربی، اولویت الف داشته باشد اما نمره و معدل او به حد نصاب تجربی نرسد، از ثبتنام در رشته تجربی در مدارس خوب منع میگردد.
از این رو، هدایت تحصیلی نهم در مدارس ما خیلی اهمیتی به علاقه و استعداد واقعی داوطلب نمیدهند و بیشتر با ملاک نمره پیش میروند.
مراحل هدایت تحصیلی
هدایت تحصیلی و انتخاب رشته نهم به دو بخش تقسیم میشود: ۱) انتخاب رشته نهم در مدارس و ۲) انتخاب رشته در مراکز مشاوره درسی.
نحوه انتخاب رشته نهم و انتخاب رشته در این دو بخش کاملا از هم متمایز میباشد و تفاوتهایی با هم دارند که به معرفی معایب و مزایای هر کدام میپردازیم..
1) انتخاب رشته نهم در مدرسه
همانطور که در بالا نیز اشاره شد، هدایت تحصیلی در مدارس بیشتر نمرهمحور میباشد. درست است که آزمونهای رغبتسنج نیز برگزار میشود، اما این آزمونها نسخهای قدیمی هستند که نتیجه آنها اعتبار و پایایی ندارد. مراحل هدایت تحصیلی در مدارس نهم شامل :
- برگزاری آزمون رغبت سنج در سامانه انتخاب رشته
- ارائه فرم اولویت بندی به دانش اموز و خانواده
- بررسی نتایج و فرم ها توسط مدیر و مشاور مدرسه
- نظر سنجی از دبیران
- بررسی کارنامه نوبت دوم
- نظر نهایی آموزش و پرورش بر ملاک نمره و کارنامه
از آنجایی که برای انتخاب رشته نهم، مدارس معیاری برای علاقه و استعداد واقعی دانشآموزان ندارند، توصیه میکنیم که در ابتدا داوطلبان در مراکز مشاوره تحصیلی، استعدادسنجی کنند و سپس بر مبنای علاقه واقعی که دارند، مطالعه کنند و طبق برنامهریزی مطالعه نمایند تا بتوانند حد نصاب نمره در رشته مورد نظر خود را کسب کنند.
2) انتخاب رشته نهم در مراکز مشاوره
بهترین راه برای داشتن یک انتخاب رشته اصولی در سال نهم، استفاده از مشاور متخصص و روانشناس است تا با تستهای معتبر روانشناسی، رغبت و استعداد شما را بسنجد و مطابق با آن به شما راهکار و روش مطالعه و کسب نمره قابل قبول ارائه دهد.
بدون مشورت با متخصص و اجرای تخصصی تستهای روانسنجی، لطفاً برگه هدایت تحصیلی خود را کامل نکنید. هدایت تحصیلی نهم در مراکز مشاوره به شناخت دقیق شما و شناخت دقیق رشتهها کمک میکند و موجب میشود انتخابی آگاهانه داشته باشید.
در این مسیر نیز گروه آموزشی قدم اول تا انتها در کنار شما است. برای آشنایی با مراحل هدایت تحصیلی در گروه آموزشی قدم اول، روی تصویر زیر کلیک نمایید و وارد بخش انتخاب رشته نهم به دهم شوید.
مهلت انتخاب رشته نهم
معمولاً هدایت تحصیلی پایه نهم از اسفند ماه شروع میشود و تا مرداد ماه ادامه دارد. روندی که مدارس طی میکنند و محدودیت زمانی آنها، بسیار مناسب و دقیق نیست و تا مرداد ماه و زمان ثبتنام در مدرسه میتوان برای انتخاب رشته اقدام کرد.
شما میتوانید در اسفند ماه هدایت تحصیلی نهم خود را بر اساس اولویت ابتدایی خود کامل کنید و بر اساس علاقه اصلی خود مطالعه کنید تا حد نصاب قبولی را کسب کنید. همچنین، تا مرداد ماه فرصت دارید تا با یک مشاور متخصص صحبت کنید و برای انتخاب رشته اقدام نمایید.