تست هالند

تست هالند

تست هالند یکی از پرطرفدارترین و بهترین تست‌های روان‌سنجی برای شناخت علاقه و استعدادهای داوطلب می‌باشد که معمولاً هم در انتخاب رشته نهم به دهم و انتخاب رشته کنکور سراسری مورد استفاده قرار می‌گیرد. تحلیل تست هالند باید توسط متخصص و روانشناس صورت بگیرد و امری تخصصی است. اما در این مقاله، ما به برخی از نکاتی که در تحلیل این تست مورد توجه قرار می‌گیرد، می‌پردازیم.

کاربرد تست هالند

همان‌طور که در بالا اشاره شد، تست هالند یک آزمون روان‌سنجی است که توسط جان هالند در ۶ تیپ شخصیتی طراحی شده است. این تست به عنوان ابزاری برای سنجش میزان علاقه واقعی و ناخودآگاه افراد مورد استفاده قرار می‌گیرد.

در این تست، ۶ سبک رفتاری و علاقه‌مندی فرد مورد بررسی قرار می‌گیرد که به مشاور کمک می‌کند تا بفهمد هر فرد با توجه به روحیاتش برای چه رشته‌ای مناسب است و در چه رشته‌ای می‌تواند عملکرد بهتری داشته باشد.

از آنجایی که سؤالات این آزمون کاملاً ناخودآگاه فرد را هدف قرار می‌دهند تا نتواند در نتیجه تست دستکاری کند، تحلیل تست هالند امری تخصصی می‌شود که هر فردی توانایی اجرای آن را ندارد و صرفاً باید از یک روانشناس در این زمینه کمک بگیرید.

این تست روانسنجی معمولا برای افراد زیر 30 سال مورد استفاده قرار می‌گیرد و در انتخاب رشته نهم به دهم، انتخاب رشته آزمون سراسری و مصاحبه‌های شغلی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

نسخه تست هالند

آزمون هالند بارها و بارها مورد ارزیابی قرار گرفته و تغییراتی داشته است. نسخه قدیمی آن بیش از ۲۰۰ سؤال را در بر می‌گیرد که معمولاً در هدایت تحصیلی مدارس نهم مورد استفاده قرار می‌گیرد. تحلیل این نسخه هم بسیار زمان‌بر است و هم از دقت کافی برخوردار نیست.

آخرین و بهترین نسخه این آزمون دارای ۴۸ سؤال می‌باشد که ۶ وجه شخصیتی را پوشش می‌دهد. در ادامه، به تحلیل تست هالند و ۶ سبک شخصیتی آن می‌پردازیم.

چگونگی تحلیل تست هالند

در تحلیل تست هالند برای انتخاب رشته نهم، باید بررسی کنیم که چه افرادی برای رشته‌های تجربی، ریاضی، انسانی و یا هنر مناسب هستند. همچنین، با استفاده از کدهای هالند می‌توان فهمید که فرد برای چه رشته‌ای در دانشگاه مناسب است و حتی چه شغلی را می‌توان به او پیشنهاد داد تا موفق‌تر عمل کند.

هر تیپ شخصیتی در این تست شامل ۸ سؤال است که فرد باید به هر سؤال از ۱ تا ۵ نمره دهد. یعنی کمترین نمره برای هر عامل ۵ و بیشترین نمره ۴۰ می‌باشد.

تست هالند

هر چه نمره فرد به عدد ۴۰ نزدیک‌تر باشد، یعنی آن ویژگی در او قوی‌تر است و نمره ۲۰ نشان‌دهنده تعادل و ثبات در آن ویژگی است. حال، این ۶ عامل عبارتند از :

1) تیپ واقع گرا

در این تیپ شخصیتی، اگر فرد نمره بالایی کسب کند، نشان‌دهنده این است که روحیه او بیش از حد منطقی است و اگر نمره کمی کسب کند، یعنی فردی احساسی و برون‌گرا است. نمره ۲۰ نشان‌دهنده تعادل بین منطق و احساس است.

افرادی که در این عامل از تحلیل تست هالند نمره پایین‌تر از ۱۹ دارند، حتماً باید مهارت هوش هیجانی خود را تقویت کنند. نمره بالای این عامل نشان می‌دهد که فرد برای ورود به رشته ریاضی در سال نهم مناسب‌تر است. به همین دلیل، رشته‌های فنی و مهندسی نیاز به واقع‌گرایی بالایی دارند.

2) تیپ جست و جو گر

این تیپ کاملاً مناسب برای ورود به رشته تجربی است. افرادی که می‌توانند وارد رشته تجربی شوند، در این بخش از تحلیل تست هالند باید نمره بالای ۳۵ کسب کنند.

رشته تجربی نیاز به روحیه قدرتمند و تقریباً تک‌بعدی دارد. بنابراین، فرد باید جستجوگری بالایی داشته باشد تا بتواند در این رشته موفق عمل کند.

3) تحلیل تست هالند و تیپ هنری

سومین عامل در تست هالند، مخصوص به علاقه‌مندان به هنر است. این عامل میزان خلاقیت فرد را می‌سنجد. افرادی که در این بخش از آزمون نمره بالاتری کسب می‌کنند، برای رشته‌های هنرستان و یا معماری در رشته ریاضی مناسب هستند.

4) تیپ اجتماعی

در چهارمین عامل تحلیل آزمون هالند، به بررسی وضعیت روابط اجتماعی فرد پرداخته می‌شود. این عامل به‌طور کلی در همه رشته‌ها مورد بررسی قرار می‌گیرد، اما به‌طور خاص، فردی که در بخش روابط اجتماعی نمره پایین می‌گیرد، برای رشته‌هایی مانند پزشکی، پرستاری، فیزیوتراپی، رشته‌های کادر درمان، روانشناسی، حقوق، عکاسی و بازیگری مناسب نیست.

در عوض، اگر فرد واقع‌گرایی بالایی داشته باشد و نمره اجتماعی او پایین باشد، رشته‌هایی مانند کامپیوتر به او توصیه می‌شود. اگر فرد جستجوگری بالا و روحیه اجتماعی پایین داشته باشد، رشته‌هایی مثل رادیولوژی و ژنتیک برای او مناسب‌تر است.

همچنین، اگر فرد عامل هنری بالایی داشته و نمره اجتماعی او پایین باشد، رشته‌هایی مانند نقاشی می‌تواند با روحیات او بسیار سازگار باشد.

5) قدرت و رهبری در تحلیل تست هالند

این موضوع برای دانش‌آموزان رشته انسانی بسیار مهم است. اگر فردی روحیه قدرت و رهبری پایین داشته باشد، تقریباً در هیچ‌یک از رشته‌های انسانی موفق عمل نمی‌کند.

روحیه قدرت و رهبری در رشته‌هایی که نیاز به کار مستقل دارند، بسیار مهم است. همچنین، فردی که روحیه رهبری بالا دارد، نمی‌تواند در رشته‌هایی مانند دبیری، کارمند بانک، پرستاری و رشته‌هایی که باید به‌عنوان زیر دست فعالیت کند، دوام بیاورد.

3) نظم و انضباط

نمره بالا در ایتم آخر بر خلاف عامل قبلی برای افرادی که می خواهند در مشاغل کارمندی و ثابت فعالیت کنند بسیار مناسب است. همچنین افرادی که در این عامل نمره بالا ندارند بهتر است وارد مشاغلی شوند که نیاز به ساعت کاری مشخص ندارد.

پیچیدگی تحلیل تست هالند

تحلیل تست هالند اصلاً ساده نیست. توضیحات بالا صرفاً یک مثال ساده و کاربردی برای آشنایی بیشتر با این آزمون روان‌سنجی بود. در تحلیل تست هالند معمولاً از کدهای هالند استفاده می‌شود که دو عاملی که بیشترین نمره را گرفته‌اند مورد بررسی قرار می‌گیرند. به این ترتیب، ۳۰ تیپ شخصیتی مختلف می‌تواند مورد بررسی قرار بگیرد.

علاوه بر کد هالند، در تحلیل و بررسی تخصصی این آزمون، ۴ عامل باقی‌مانده نیز باید بررسی شوند تا فرد متوجه شود که باید روی چه بخش‌هایی از شخصیت خود کار کند و به تقویت و تعادل کدام موارد بپردازد.

بنابراین، تحلیل و بررسی این تست اصلاً ساده نیست و به تحلیل‌های کامپیوتری نمی‌توان به‌طور کامل اعتماد کرد. از این رو، توصیه می‌شود که حتماً برای تعیین رشته مناسب‌تر خود، به متخصص روان‌شناس مراجعه نمایید.

انتخاب رشته نهم به دهم
دیدگاه‌ها ۰
ارسال دیدگاه جدید