تقسیم زمان در مطالعه
خیلی از دانشآموزان کنکوری و داوطلبان پایه هفتم یا یازدهم تصور میکنند که صرفاً مدیریت زمان در مطالعه اهمیت دارد. اما نکته قابل توجه این است که تقسیم زمان در مطالعه موارد مختلفی را در بر میگیرد که عبارت است از:
- قرار دادن زمان کافی برای هر درس
- تقسیم بندی زمان برای کارهای غیر درسی
- زمان مناسب برای مطالعه هر مبحث
- چگونگی 12 ساعت مطالعه در روز
- و….
یک داوطلب هدفمند باید بتواند در زمان اجرای برنامهریزی به تمامی این موارد توجه کند. این امر نیاز به آموزش دارد که در بخش برنامهریزی درسی و برنامهریزی هفتگی توسط مشاور درسی باید صورت گیرد.
گروه آموزشی قدم اول در این مقاله قصد دارد تا تمامی نکات مورد نیاز برای تقسیمبندی زمان در طول روز را به شما آموزش دهد تا بتوانید کیفیت مطالعه خود را افزایش دهید.
تقسبم زمان در مطالعه دروس تخصصی
با توجه به شرایط کنکور، دروس تخصصی هم برای امتحانات نهایی و هم برای آزمون سراسری از اهمیت ویژهای برخوردار هستند. به همین دلیل، باید به آنها توجه خاصی داشت. تقسیم زمان در مطالعه دروس تخصصی برای هر رشته متفاوت است و ما به تفکیک رشته به بررسی آنها خواهیم پرداخت.
منظور از تقسیم زمان در مطالعه دروس تخصصی این است که برای هر درس، در طول یک روز یا یک هفته چه میزان مطالعه باید در نظر گرفته شود. این تقسیم زمان با توجه به ایام مدارس آموزش داده میشود و داوطلبان فارغالتحصیل که قصد شرکت در کنکور مجدد دارند، باید این زمان را حدوداً 1.5 برابر کنند.
1) زمانبندی دروس تخصصی تجربی
رشته تجربی که بیشترین میزان شرکتکننده و طرفدار را دارد، در ابتدا مورد بررسی قرار میگیرد. دروس تخصصی این رشته شامل زیستشناسی، ریاضی، فیزیک، شیمی و زمینشناسی میباشد.
الف) زیست شناسی
برای درس زیستشناسی، در ابتدا لازم است که فرد هر روز در برنامه مطالعاتی خود این درس را داشته باشد. دو روز در هفته به مدت دو ساعت برای مطالعه کتاب و جزوه و پنج روز بعدی حداقل 2 بازه 90 دقیقهای برای تستهای آموزشی و تحلیلی این درس در نظر گرفته شود.
دانشآموزان تجربی باید بدانند که هیچروزی از مطالعه آنها نباید بدون درس زیستشناسی باشد. تقسیم زمان در مطالعه زیست به منظور استمرار مطالعه روزانه آن میباشد.
همچنین بهتر است که این درس در ابتدای واحد مطالعه باشد تا انرژی ذهن شما بیشتر باشد.
ب) ریاضی
این درس در سالهای اخیر جزو سختترین دروس کنکور بهحساب آمده است. تقسیمبندی زمان در مطالعه ریاضی به این صورت است که در یک بازه ۹۰ دقیقهای در ابتدا باید ۱۵ تا ۲۰ دقیقه نگاهی سریع بر جزوه و فرمولها داشته باشید و سپس ادامه زمان مطالعه خود را به تستزنی به روش تیپبندی بپردازید.
تقسیمبندی زمان در مطالعه ریاضی حدوداً ۱۵۰ تست در هفته و در ۶ واحد مطالعاتی است. میتوانید روزهای جمعه را بدون ریاضی سپری کنید. اما در هر واحد مطالعه حتماً ۲۵ تست آموزشی کار کنید.
ج) فیزیک
مطالعه درس فیزیک نیز مانند ریاضی است. اما میتوانید در پنج روز مطالعه کنید و بهجای آن در روزهای پنجشنبه دو واحد پشتسرهم داشته باشید تا بتوانید جزوه و درسنامه را کامل مطالعه کنید و سپس در طول هفته به تستزنی بپردازید. چرا که در تقسیمبندی زمان در مطالعه فیزیک، مطالعه جزوه و کتاب درسی به نسبت ریاضی پر اهمیتتر میباشد.
د) شیمی
درس شیمی نیز مانند درس ریاضی برای دانشآموزان تجربی پر اهمیت و پر ضریب میباشد. مطالعه شیمی باید حداقل یک روز درمیان به مدت 3 ساعت باشد. برای درس شیمی، بهتر است در طول هفته بهصورت روتین روزانه تستهای مسئله حل کنید. مثلاً شبی 10 تست مسئله و در آخر هفتهها به مطالعه خط به خط کتاب درسی بپردازید، چرا که بخش پر اهمیت کنکور سراسری است.
ه) زمین شناسی
دانشآموزان کنکوری میتوانند از بهمنماه حدوداً هفتهای یک درس زمینشناسی را در تقسیم زمان برنامه هفتگی خود داشته باشند. درصد بالای زمینشناسی در کنکور به کسب رتبه بهتر کمک میکند، اما نکات این درس خیلی راحت فراموش میشود. بنابراین بهتر است در انتهای بازه مطالعه و در شروع برنامه جمعبندی، در برنامه هفتگی دانشآموزان قرار بگیرد.
2) تقسیم زمان در مطالعه رشته ریاضی
دروس تخصصی رشته ریاضی شامل مجموعه ریاضیات (حسابان، هندسه، گسسته و آمار و احتمال)، فیزیک و شیمی میباشد. درس حسابان برای داوطلبان رشته ریاضی مانند درس زیستشناسی برای بچههای تجربی است. اینکه برای هر درس چه میزان باید زمان بگذارید به شرح زیر میباشد:
الف) مجموعه ریاضیات
برای درس حسابان هر روز در برنامه مطالعه داشته باشید و بیشتر زمان خود را به تست زنی بپردازید. حداقل روزانه ۳۰ عدد تست در روزهای عادی هفته و در آخر هفتهها ۶۰ تا ۷۰ تست الزامی است. روزهای پنجشنبه و جمعه مطالعه حسابان باید حداقل ۳ ساعت در هر روز باشد.
هندسه در روزهای پنجشنبه دو واحد و یک واحد در هفته برای مطالعه درس روز و گسسته نیز به همین شکل. برای مطالعه آمار و احتمال به صورت ترکیبی با هندسه پیش بروید.
ب) فیزیک
برای مطالعه درس پر ضریب بعدی و تقسیم زمان در مطالعه درس فیزیک باید حداقل ۶ روز در هفته را اختصاص دهید. مانند درس ریاضی بچههای تجربی میتوانید جمعه را بدون فیزیک بگذرانید.
ج) شیمی
تقسیمبندی زمان در مطالعه شیمی با ۴ پارت در هفته کفایت میکند. یعنی میتوانید در ۴ روز هفته به مدت ۹۰ دقیقه به مطالعه و تست شیمی بپردازید که دو بازه آن به حل مسئله و دو بازه آن به مطالعه متن اختصاص پیدا کند.
3) مدیریت زمان دروس انسانی
دروس انسانی به دلیل تنوع بیشتری که دارند، تقسیم زمان در مطالعه هفتگی آنها به نسبت کار سختتری است. اما به صورت یک برنامهریزی روتین هفتگی باید گفته شود که استفاده از زمانبندی زیر میتواند برای دانشآموزان مفید واقع شود:
- عربی: هر شب تست ترجمه +2 بازه مطالعه قواعد در هفته
- فنون : روزهای زوج تست ارایه، روزهای فرد تست عروض و جمعه ها مرور تاریخ ادبیات
- روانشناسی : روزهای پنج شنبه دو بازه ( هفته ای یک درس)
- اقتصاد : روزهای جمعه دو بازه ( هفته ای دو درس)
- جامعه شناسی : پنج بازه مطالعه هفتگی ( 2بازه دوازدهم، 3 بازه پایه)
- فلسفه و منطق: سه بازه مطالعه هفتگی
- تاریخ و جغرافی : در حد درس روز
- ریاضی : 4 بازه هفتگی و در هر بازه 25 تست
البته این بر اساس میزان تسلط شما در هر درس میتواند متفاوت باشد. اما این برنامهریزی میتواند داوطلب را به سطح خوبی برساند.
توصیه گروه آموزشی قدم اول به تمامی داوطلبان هدفمند و پر تلاش این است که برای تقسیم زمان در مطالعه خودشان حتما از یک مشاور متخصص استفاده نمایند.
با تقسیم زمان در مطالعه 12 ساعت درس بخوانید!
مدیریت زمان مطالعه به تقسیمبندی روز برای ساعت مطالعه مناسب نیز مربوط میشود. سوال اصلی بسیاری از دانشآموزان این است که چگونه روزی 12 ساعت مطالعه داشته باشیم؟
البته که این میزان مطالعه برای روزهای تعطیل دانشآموزان کنکوری است. داوطلبان پایه در روزهای مدرسه حدوداً 5 ساعت و در روزهای تعطیل 9 ساعت مطالعه کفایت میکند و دانشآموزان کنکوری در روزهای مدرسه بین 6 تا 7 ساعت و در روزهای تعطیل حدوداً 12 ساعت باید به مطالعه بپردازند.
تقسیم زمان در مطالعه روزهای تعطیل به شرح زیر میباشد:
- پارت اول: 8تا 9:30
- پارت دوم :9:45تا 11:15
- پارت سوم : 11:30تا13
- پارت چهارم : 13:15تا 14:45
- پارت نهار : 14:45تا 16:15
- پارت پنجم :16:30تا 18
- پارت ورزش : 18تا 18:30
- پارت ششم : 18:30تا 20
- پارت هفتم :20:15تا21:45
- پارت شام : 21:45 تا 22:30
- پارت هشتم : 22:30تا 24
- پارت خواب: 24:30تا 6:30 صبح
که با این زمانبندی، داوطلب میتواند در روزهای تعطیل خود کاملاً 12 ساعت مطالعه مفید داشته باشد. مزیت این تقسیم زمان در مطالعه روزهای تعطیل این است که فرد هم زمان کافی برای نهار و شام دارد و هم میتواند استراحت کند و در نهایت نیز ورزش کند و به موقع بخوابد.