انتخاب رشته با توجه به علاقه باشد یا بازارکار؟
باتوجه به تاثیر امتحانات نهایی در کنکور، تغییر رشته در دوره دوم دبیرستان با چالش های بیشتری به نسبت دهه قبل رو به رو است. چرا که دانش آموز امکان خطا و اشتباه در انتخاب رشته نهم به دهم را ندارد و تغییر رشته در سال دهم و یازدهم مستلزم ایجاد سابقه تحصیلی به نسبت کنکور می شود. از این رو باید به این سوال پاسخ داد که علاقه یا بازار کار؟ کدام یک در انتخاب رشته تحصیلی نهم به دهم با مورد توجه قرار گیرد؟
پاسخ به این سوال که انتخاب رشته با توجه به علاقه باشد یا بازار کار، بحث مقاله امروز گروه آموزشی قدم اول است. از آنجایی که تیم ما به صورت تخصصی انتخاب رشته نهم به دهم را انجام می دهد، پاسخ گویی به سوالات شما عزیزان در اولویت کاری ما قرار می گیرد.
علاقه در انتخاب رشته نهم
خیلی از افراد از زمان کودکی شغل آینده خود را انتخاب می کنند. سوال همیشگی فامیل محترم در مهمانی های خانوادگی از بچه ها این است که در آینده می خواهی چه کاره شوی و خب بچه ها بر اساس فانتزی های ذهنی پاسخ می دهند که مثلا دکتر، مهندس، پلیش و خلبان و …
وبا همان رویای کودکی تا سال نهم و سال کنکور پیش می آیند! اما سوال اصلی این است که آیا واقعا این علاقه واقعی است؟ آیا واقعا این رشته مناسب فرد می باشد یا خیر؟
علاقه واقعی و ناخوداگاه در زمان انتخاب رشته نهم مهم است. مسلما توجه صرف به بازار کار اصلا انتخاب صحیحی را رقم نمی زند. اگر رشته ای بازار کار خیلی حرفه ای هم داشته باشد، اما فرد به آن علاقه نداشته باشد هیچ موفقیتی اتفاق نمی افتد.
و همچنین برعکس اگر علاقه واقعی در پی انتخاب یک رشته و یا شغل باشد و حتی در ان رشته بازار کار خوبی نداشته باشیم، باز هم می توان انتظار رشد و شکوفایی داشت و حتی فرد بر حسب علاقه و تلاشی که انجام می دهد تبدیل به یک کارآفرین در زمینه رشته تحصیلی خود بشود.
اما نکته نهم این است که آیا علاقه فرد واقعی است یا ناشی از یک هیجان زودگذر است و در بعد از پایان تحصلات دانشگاهی هم آن علاقه ادامه دارد یا خیر؟
باید گفت که برای سنجش علاقه واقعی استفاده از تست های روانسنجی واقعا مفید است. البته که این تست ها باید توسط متخصص روانشناس تحصیلی صورت پذیرد. اما تست رغبت سنج شغلی هالند می تواند برای سنجش علاقه واقعی بسیار موثر عمل کند.
اهمیت بازار کار در انتخاب رشته نهم
در زمان انتخاب رشته نهم به دهم چه قدر به باید به اینده کاری رشته ای که انتخاب می کنیم توجه کنیم؟ برخی از رشته ها به صورت مشترک ارائه می شوند. مثلا رشته های روانشناسی و مدیریت و حسابداری از طریق هر سه رشته نظری ریاضی و تجربی و انسانی قابلیت ورود به دانشگاه دارد. در اینجا ورود به این رشته های دانشگاهی از طریق رشته ریاضی راحت تر است اگر فرد به دروس دبیرستان این رشته علاقه داشته باشد.
اما اگر شما رشته های دانشگاهی تخصصی هر رشته دبیرستان را مد نظر دارید، بحث بازار کار هم مهم است. مثلا برخی از رشته ها نیاز به سرمایه بالا دارد اگر فرد بخواهد به صورت مستقل کار کند. مثلا دندان پزشکی و فیزیوتراپی نیاز به سرمایه دارند در غیر این صورت با کار در کلینیک ها درصد زیادی از درامد خود را باید با کلینیک تقسیم کنید.
همچنین برخی از رشته ها بازار کاری محدودی دارند. مثلا رشته مهندسی عمران برای خانم ها کار خارج از شهر دارد. باید دید که آیا فرهنگ خانواده با این شرایط کاری سازگار می باشد یا خیر.
مثلا رشته مهندسی صنایع غذایی در بازار کاری خود بررسی کارخانه های صنعتی را دارد که فرد باید به کارخانه های خارج از شهر رسیدگی کند.
برای همین در پاسخ به سوال علاقه یا بازار کار در انتخاب رشته نهم به دهم، باید گفت که در مرحله اول بررسی علاقه واقعی و ناخوداگاه داوطلب با استفاده از تست های روانسنجی مطرح است.
و بعد از مشخص شدن علاقه واقعی و همخوان با استعداد های تحصیلی، بررسی بازار کار رشته های موردنظر قرار می گیرد. از این رو یک متخصص روانشناس تحصیلی باید هم علاقه هم استعداد و هم بازار کار رشته مناسب با داوطلب را بررسی نماید.